Maandag 10 november 2025
't Knooppunt, Molenhoekplein 2, 6675 BZ Valburg
Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.
Wat doe je beter om je tuin, en vooral de bodem, levend te krijgen? Maken we de tuin wel of niet winterklaar? Gaan we spitten en schoffelen? En hoe gaan we om het bestrating en beplanting in de tuin? Krijgt regenwater een nieuwe bestemming?
Keuken- en tuinresten worden meestal weggegooid of verbrand (composteren) Hierdoor gaat er veel energie verloren en dat is natuurlijk erg jammer. Wellicht is het leuk om keukenresten niet meer weg te gooien maar deze te gaan fermenteren en zo beschikbaar te maken als voeding voor de bodem. Je creëert een rijke en gezonde bodem met veel bodemleven. Microscopisch kleine organismen wisselen voedingsstoffen uit aan de planten, waardoor de planten gezond en sterk kunnen groeien en hierdoor minder vatbaar zijn voor aantastingen. Een win-win dus.
Iedereen kan simpel en eenvoudig Bokashi maken van zijn eigen keukenresten en of tuinresten. Ook heel erg geschikt als je een kleine tuin hebt en geen ruimte voor een grote compostbak.
Sjaak neemt producten mee die nodig zijn om aan zelf de slag te gaan met bokashi.
Wie is Sjaak Willemstein? Sjaak heeft in 1985 zijn eigen duurzame Hoveniersbedrijf opgericht en was in 2013 en 2017 “Duurzaamste Hovenier van Nederland” In 2013 is de webshop DeDuurzameTuin.nl opgericht naast het Hoveniersbedrijf. Het Hoveniersbedrijf is in 2021 overgedragen aan 1 van de medewerkers, waardoor Sjaak weer alle tijd heeft om druk te zijn met de webshop, het geven van gastlessen, het maken van tuinontwerpen en het geven van lezingen. In de webshop vindt u ruim 1000 duurzame producten voor mens dier, tuin en huishouden.
Deze lezing is gratis voor leden van Groei & Bloei, niet-leden betalen €5,- inclusief koffie of thee. I.v.m. het aantal beschikbare plaatsen vragen wij u zich vooraf aan te melden via genb.lingewaard.overbetuwe(at)gmail.com