Open Tuinen - juni 2022

Dit jaar hebben we de ‘Open tuinen’ anders aangepakt. In plaats van in één weekend veel tuinen open te stellen, is het ons dit jaar gelukt op een aantal woensdagavonden in juni steeds 2 tuinen per avond open te stellen. Een nieuwe aanpak, waarvan we hopen dat die gewaardeerd wordt!

Woensdag 1 juni, vanaf 17 uur

De tuin van Ineke en Eddy Brunekreeft, de Wuurde 36, Elst.

In deze weelderige bloementuin is het hele jaar wat te zien, ervaar je de seizoenen, geniet je van geuren en kleuren. Va nwege het werk van Ineke, tuinontwerpster, zijn er in al die jaren veel soorten planten uitgeprobeerd. Daarbij is gelet op stevigheid, of juist een beetje losjes om te weven tussen andere planten, boeiende kleuren om te combineren maar ook is er rekening gehouden met bloem en bladcontrasten. Er staan verschillende bomen en fraaie heesters in de tuin, waaronder een 70 jaar oude Magnolia soulangia, die de tuin een besloten karakter geven. Begin juni is een beetje de overgang periode tussen voorjaar en zomer. De rozen bloeien al en sommige zomerbloeiers beginnen een beetje te kleuren, late voorjaarsbloemen bloeien nog of zijn al uitgebloeid maar hebben vaak nog wel een fraaie vorm. Kortom er is genoeg om van te genieten.

Woensdag 1 juni, vanaf 17 uur

Tine Maters, Waaldijk 50, Nijmegen -noord (voorheen Oosterhout)

Deze bostuin, Albertine’s Hof, is gelegen op de Buitenplaats Oosterhout aan de rand van het bos. Rondom de boerderij zijn ook wat kleine tuintjes aangelegd. Er staan hier diverse grote coniferen, heesters en pindabomen. Daardoor loopt het bos wat door in de tuin. Verder zijn er grindpaden zodat een wandeling door de tuin gemaakt kan worden. Ook 3 terrassen met zitjes in de zon en schaduw. Dus is het goed toeven tussen de bloemen. In de borders verschillende vaste planten, zoals zonnehoed, hortensia’s, kogeldistel, Japanse anemoon, hosta’s en veel varens die in een bostuin niet kunnen ontbreken. Achter in de tuin een palissade, begroeid met bonte klimop. Ook nog een aantal rozen, grassen en bodembedekkers. Kom een kijkje nemen op 1 juni. De tuin is bereikbaar via de Oude Groenestraat en schuin t/o de Residence van Tergouw links de van Boetzelaerstraat in.

Woensdag 8 juni, vanaf 17 uur

De Tuin van Marjo Wiltingh, Pannerdenseweg 28, Doornenburg. Zepplinn, zin in Vormgeving.

Met haar ruime atelier, lichte serre en lommerrijke thee- en beeldentuin, ligt midden in de Gelderse Poort. Dit natuurontwikkelingsgebied laat zien hoe de oorspronkelijke natuur van het rivierenlandschap zich opnieuw vormt nu het daartoe een kans krijgt. Op loopafstand van kasteel Doornenburg, de prachtige uiterwaarden, het splitsingspunt van Waal en Rijn en het markante fort Pannerden is ons bedrijf gehuisvest.

Woensdag 8 juni, vanaf 17 uur - GEANNULEERD

De tuin van de fam. Willemsen, Laakvoetsepad 3, Huissen.

Wegens omstandigheden is deze tuin helaas niet opengesteld.

Woensdag 15 juni, vanaf 17 uur

De tuin van de Familie Rob en Loes Oostdam, Rijksweg zuid 74, Elst (ingang achterzijde naast Greveslag 47)

Een reactie uit het gastenboek: “Een verrassende tuin langs zo’n drukke weg, een klein paradijsje!”

Zo’n 12 jaar geleden hebben we de tuin onder architectuur laten aanleggen, waarbij we hebben geprobeerd, net als bij het woonhuis, er een Engels karakter aan te geven.

Uiteraard heeft de tuin sindsdien veranderingen ondergaan o.a. vanwege de buxusmot. Alle buxushagen waren binnen 3 weken vernietigd en daarvoor in de plaats hebben we weelderig begroeide borders en banen aangelegd met een grote variatie aan bijzondere (Engelse) planten, zoals de Magnolia Grandiflora, de Romneya (Californian Poppy), Smyrnium etc.

Al met al is het de tuin geworden met vele verhalen. Wij nodigen U dan ook van harte uit om daar samen van te genieten.

Met een welkomstgroet, Loes en Rob Oostdam.

Woensdag 15 juni

Ook te bezichtigen op 15 juni Hobbykwekerij en kijktuin “De Stek” van de familie Vols. Vogelenzangstraat 2 Driel. 21 thematuinen met veel variatie in planten (1900 soorten). Ook iedere woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te bezoeken.

Woensdag 29 juni, vanaf 17 uur

De Tuin van Ria en Fred, Huize “De Tien Morgen”, Spoorstraat 13, Herveld (nabij station Zetten)

Huize “De Tien Morgen” ligt in het buitengebied. Het is een natuurlijke tuin, d.w.z. niet te netjes en soms te vol. Veel planten uit de natuur blijven staan zoals kattenstaart, akelei, vingerhoedskruid en kaardenbol. Met een vijver, aantrekkelijk voor veel vogels en andere dieren zoals libellen en vlinders. Verder een tuin om in te leven, te werken, te rusten, te spelen en om te genieten ook vanuit het huis. U bent welkom, ook op een van onze terrasjes.

Woensdag 29 juni, vanaf 17 uur

De tuin van Henk Blom, A. Nieboerplein 1, Zetten.

U bent welkom in deze goed verzorgde, mooi bloeiende, kleinere tuin, met veel groen blijvende struiken en kleurrijke bloemen, zelfs al in maart. Henk is al jaren lid van onze vereniging en ontvangt u graag.

Woensdag 29 juni

Kasteeltuin van Hemmen, Veldstraat 81, Hemmen.

Als u toch in de buurt bent, kunt u op die avond ook nog een kijkje nemen in de prachtige Kasteeltuin van Hemmen. Ook zeker de moeite waard. De kasteeltuin is de houder van Nederlandse Planten collecties.